If men define situations as real, they are real in their consequences. – Thomas theorem

като на кино

Posted in Today by bendyourcircuit on 31/10/2008

it has been a splendid little war; begun with the highest motives, carried on with magnificent intelligence and spirit, favored by that fortune which loves the brave.
– john hay, secretary of state (1898-1905)

накратко: през април на 1898 година съединените щати обявяват война на испания. формален повод е потапянето на мейн няколко месеца преди това. войната завършва през декември същата година с подписването на парижкия мирен договор. испания губи контрол над колониите куба, пуерто рико, филипините и гуам.

защо?
много просто. спрямо 1895 година сащ са инвестирали повече от 50 милиона долара в куба, най-вече в бизнеса с търговия със захарна тръстика, а годишният приход надхвърля поне два пъти инвестираната сума. сащ се ослушват, за да присъединят куба, било то чрез покупка или по военен път.

какво друго?
испания провежда политика на реконцентрация в куба, ще рече – преразполага кубинското население, съсредоточавайки го в централни пунктове, контролирани от испанската армия. цел – испания да противодейства на партизаните, борещи се за независимост от колониалната власт. в резултат поне една трета от населението, настанено в тези пунктове, умира от недохранване, лоши хигиенни условия и липса на лекарства. постепенно антииспанските настроения в сащ се засилват, а взривяването на мейн бързо бива обявено за непростима провокация от страна на испания. войната става неизбежна.

е, и?
факт – войната между сащ и испания от 1898 година е първата, заснета на лента.
индиана на thomas a. edison inc. показва най-мощния боен кораб до наши дни;
war correspondents пресъздава група журналисти, които буквално спринтират, за да съобщят за развоя на събитията. точно така, пресъздава, защото това, което виждаме, не е случайно събитие, уловено от камерата, а инсценировка;
кавалерия в атака;
ранени войници;
– и, за десерт, военна драма за един обикновен редник, служещ вярно на родината и заслужено повишен в чин офицер. младежът дори успява да се залюби на бойното поле с една симпатична медицинска сестра и да се върне цял и невредим при родителите си. филмът е вървял в комплект с песен, композирана специално за случая, а на публиката раздавали брошури с текста, за да се включи в изпълнението.

2 Коментари

Subscribe to comments with RSS.

  1. Longanlon said, on 01/11/2008 at 19:47

    хехе, кавалерията не е в атака, а позира специално за камерата :)

  2. spacecake said, on 02/11/2008 at 19:18

    или се е подготвяла за сраженията, кой знае.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: