If men define situations as real, they are real in their consequences. – Thomas theorem

Дейвид Линч

Posted in Today by bendyourcircuit on 06/12/2009

На 21-ви ноември тази година беше откриването на изложбата на Дейвид Линч в Брюл. Dark Splendor представлява неслучаен сбор от изображения, звук и филм и се помещава в Музея на Макс Ернст. Ще бъде там до 21-ви март следващата година, когато е официалното и закриване.

Всъщност, историята започна деня преди откриването и на 21-ви.

От петък, 20-ти, до неделя трябваше да бъда на работа. За мен това е особено предизвикателство, тъй като е свързано със ставане в 4 сутринта; час по-късно се намирам в офиса, а работното ми време приключва в 1 на обяд. Междувременно започнах да превключвам лесно от единия на другия режим. Само че ако за голяма част от хората около мен петък е краят на работната седмица, за мен това е началото. Понеделник се пада средата, а краят е разположен някъде между сряда и четвъртък, когато реанимирам. Затова работният ми график се съчетава трудно с мероприятия като бира в компания, кино, парти, изложба, пътуване, абе, все хубавини със социален оттенък.

Та, в петък, когато ми писна да облагородявам социопата в мен, се видях с Джейн и Кристиан на по бира, от които разбрах, че Дейвид Линч има изложба на следващия ден. Общо взето, решението дали да отида или не, не беше предмет на колосална дискусия. Ликвидирах набързо колкото бира ми беше останала и се върнах вкъщи, за да заредя батериите за следващия ден.

В събота след работа долазих до гарата в Дюселдорф, откъдето поехме към Брюл. Пътят е приблизително 40 минути – половин час до Кьолн, плюс още 10 оттам до Брюл. След кратко лутане около замъците на Клеменс Август Баварски, намерихме първо родната къща на Макс Ернст, а после и самия музей. Е, радостта ни беше кратка, защото разбрахме, че макар откриването на изложбата наистина да е същия ден, на него щели да присъстват само ВИП-персони и представители на медиите. А, да –  и Дейвид Линч също.

Греда.

След като премина първоначалното ни разочарование, решихме да разгледаме постоянната експозиция. По-късно, докато се мотаехме около тоалетните на подземния етаж, Даниел заговори един мъж от фирмата за кетъринг, която трябваше да облужва събитието. От него стана ясно, че единият от келнерите няма да дойде и им трябва още един човек. Даниел, разбира се, предложи да спаси положението и разказа на кратко що за богат опит има в областта на гастрономията. След кратко колебание, човекът от кетъринга прие, размениха си телефоните и каза, че по-късно ще му се обади за смяната.

Порядъчно втрещени пред възможността, която ни се отвори, се оттеглихме, за да скалъпим работната униформа на Даниел. С черната риза на Кристиан и собствения си черен панталон имаше приемлив вид на келнер на официално събитие. Надявахме се престилката донякъде да при прикрие факта, че носи дънки, а не истински панталон. Опитвахме се, както се оказа по-късно – не особено сполучливо, да не вдигаме много шум и по възможност незабелязано да се внедрим в редиците на противниковия лагер.

Петнайсетина минути по-късно дойде същият мъж и ни каза, че келнерът все пак ще се появи, с което нашият план пропадна. По отношението на дамата на рецепцията предположихме, че сме били твърде шумни и че тя най-вероятно го е инструктирала да не взима никого от нас. Отпрати ни грубиянската, което, вместо да ни вкисне, ни прати в заведение, където ядох сигурно най-вкусните свински ребра през живота ми. Така, де. Пред перспективата за добра храна, всичко друго е от второстепенно значение.

Не можахме да видим изложбата, но приключението си го биваше. А ако вярваме на това, което ни разказаха в музея, Дейвид Линч ще присъства и на закриването и. Датата 21-ви март стои отбелязана в календара, а дотогава не ми мърда поне още едно отиване до Брюл. Този път – добре нахранена.

Един коментар

Subscribe to comments with RSS.

  1. Katz said, on 06/12/2009 at 20:40

    Така разписано е още по-интересно. Дай им да разберат следващия път.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: