If men define situations as real, they are real in their consequences. – Thomas theorem

Как не се

Posted in Today by bendyourcircuit on 11/06/2010

Председателката на Deutscher Journalisten-Verband в NRW. Някаква лелка на 40-тина години, която бърза да ни обясни колко е ужасно положението на журналистите в Германия. Взимали били по 30 цента на ред и то в най-добрия случай. Съкращавали работни места, качеството на журналистическата работа падало. Главните редактори се назначавали едва ли не доживот и трябвало някой умре, за да се освободи място.

Някаква представителка на Konrad-Adenauer-Stiftung. Кака на 20-тина години, която само потвърждава колко незавидно е положението на немските журналисти. Говори ни за журналистическия волонтариат и ни информира за възможностите на фондацията в условия на криза. Журналистите работели под стрес, до късно и в условия на финансова несигурност. Журналистите били предимно мъже. Конкуренцията била висока, постоянните назначения – изключение от правилото.

Просто кака, която работи в някаква ПР-агенция. Отказала се от журналистиката заради черни станции като предишните две. Искала да пише, това било най-важното. Е, казвали и какво да пише и как да го пише, но за сметка на това прибирала добри пари и не работела в неделя.

Отлично, другарки! Печелите тенекиен медал за черна станция на деня първа, втора и трета степен! Дали не ви плащат за това? Дали не ви е шубе някой да ви изяде баничката? Дали не е криза?

Аз пък идвам от страната с няколкото кризи. Я образователна, я на ценностната ни система, я на здравеопазването, я икономическа – имаме си и си ги въртим. Тетки като вас имат една единствена функция – да отказват хора като мен, като периодично им обясняват, че не са достатъчно квалифицирани, че нямат нужните качества, че няма да се справят с конкуренцията, че няма, няма и няма. Не, не отказвате никого от професията. Не, вие съвсем добронамерено съветвате студентите да проявят благоразумие.

Това и ще направя, защото няма да ви слушам повече.

Powered by Jimi Hendrix – Voodoo Child

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: