If men define situations as real, they are real in their consequences. – Thomas theorem

Биодизел

Posted in Today by bendyourcircuit on 01/02/2011

Този уикенд се празнуваха 125 години от създаването на мотора. В резултат пресата в Германия беше буквално залята от публикации за Даймлер и останалите производители на коли, за новия икономичен модел Фолксваген XL1, който гори едва един литър гориво на сто километра, за иновациите в областта на транспорта изобщо, както и за новото гориво Е10, което е на пазара тук от началото на тази година.

За разлика от останалите конвенционални горива, Е10 съдържа десет процента етанол (или биоетанол), който се добива от захарна тръстика, царевица, пшеница или други растения. Предшественикът на Е10 е Е5 и съдържа пет процента етанол. В известна степен на биогоривата се гледа като на преходен вариант преди широкото навлизане на електроколите. Въвеждането на новите горива на пазара в Германия е пряк резултат от политиката на Европейския съюз за ограничаване на вредните емисии. Ключова дума тук отново е стратегията Европа 2020.

Дискусията за ползите от биогоривата не е от вчера, а позициите варират между въодушевление и скептицизъм. От една страна, това е нова пазарна ниша с възможност за финансиране от Европейския съюз. От друга все още не е ясно дали вредните емисии от новото производството не са същите или не надвишават тези от конвенционалното. Отделно скандалът със замърсените с диоксин храни остави лош привкус на производителите, защото мазнините, които са попаднали в храната на животните, са били предназначени за производството на биогорива.

От тази гледна точка, интересно ми е какво се случва в България, защото предполагам, че става дума за „неразорана нива“, тоест за пазарна ниша, която предстои да се запълни. Единствената информация, която успях да намеря, беше за българския производител на биодизел „Торн“, който и да навява асоциации с онзи сериал, очевидно не е във фокуса на медийното внимание: в сайтовете на Труд и 24h не открих нито една публикация, в Капитал се споменава един път, а в Дневник – три.

Малко встрани от темата: надявам се накой да ме поправи ако греша, но защо ми се струва, че в България вътрешният батак редовно отнема вниманието от други, по-важни теми с реално значение за българската политика. Резултатът е, че в крайна сметка си говорим за това дали Ваньо Танов е достатъчно тъп, за да звъни на ЕГН вместо на телефонен номер, вместо да се занимаваме с по-смислени въпроси като иновации и lifelong learning примерно.

Powered by Rykarda Parasol

Един коментар

Subscribe to comments with RSS.

  1. shinyredapple said, on 04/02/2011 at 15:19

    Ами, струва ми се, че и тая ниша е запазена сфера на мафията. Та ако се прави нещо по въпроса, то става както с всичко в тая страна – доста завоалирано, тихо и кротко, без широка гласност, за да не бият на очи нередности и прочие. Но може и на никой да не му пука в крайна сметка. Безспорно обаче пазара на Био продукти от чужди производители, както и сферата на енергия от възобновяеми източници са узурпирани отдавна. Тва от личен опит.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: