If men define situations as real, they are real in their consequences. – Thomas theorem

Най-долу

Posted in Today by bendyourcircuit on 03/03/2011

В броя на die tageszeitung (грешката е вярна, името на вестника се изписва само с малки букви) oт първи март, вторник, излезе репортаж за група български цигани, които живеят в един от кварталите на Кил, Kiel-Gaarden.

Статията

Според статията, към лятото на 2010-та година в Кил живеят близо 300 роми, реално обаче те са поне три пъти повече. Макар България да е член на Европейския съюз от 2007-ма, българските граждани, без значение какъв е етническият им произход, все още нямат право на финансова или медицинска помощ в държавата по пребиваване – поне до 2014-та година.

Репортажът описва мизерните условия, в които живеят ромите. Част от тях живеят от няколко години в Кил и са влезли нелегално в страната, други разполагат с необходимите документи. Повечето упражняват нискоквалифициран труд, а жените често проституират, за да издържат семействата си. Колкото до битовите условия, шефът на Bauordnungsamt заявява, че не вижда причина да вземе мерки, тъй като според него те нямали нищо против да живеят мизерно. Същият още признава, че разходите за така необходимите медицински грижи са сериозен проблем. В крайна сметка комуналната управа се намесва и назначава два социални работника, които да се грижат децата да ходят на училище.

Статия завършва с думите „Bulgarien ist scheiße!“ и се връща към констатацията, че несигурността, пред която са изправени ромите в родната „лайняна“ държава, в крайна сметка е много по-голяма отколкото тази в Германия. Въпреки битовата мизерия и минималните финансови средства, с които разполагат, ромите са решени да не се връщат в България.

Открийте разликите

И в двете държави очевидно става дума за условия на живот, където елементарното физическо оцеляване е приоритет за ромите. От друга страна, решаващи са не в абсолютните, а относителните предимства, с които е свързан животът на българските роми в Германия. Принципът е ясен: „В Германия е зле, но в България е още по-лошо.“ Затова и не искат да се върнат в България, защото макар и да живеят мизерно в чужбина, знаят какво ги очаква в родината.

Втората качествена разлика, като изключим явните предраздъци на шефа на строителната служба, е, че държавата все пак е разпознала проблема и е предприела стъпки за неговото разрешаване. При това не започва с разрушаването на къщата, в която живеят ромите, а с опити на първо време да се гарантира образованието на децата, както и минимална медицинска помощ чрез програма за нелегални имигранти.

Трето, ако за момент изключим политическата линия на вестника, репортажът прави впечатление с тона, в който е издържана статията. Неутрално, информативно, без претенции за сензационност, дори без да менторства по адрес на българската държава, която очевидно не може да се справи със своя така наречен малцинствен проблем.

В заключение

„Производството“ на висококвалифицирани емигранти, но и експортът на нискоквалифицирана работна ръка към Европа са точно толкова жалки, колкото и липсата на цялостна държавна политика по отношение на българите в чужбина. Анти-македонската пропаганда на бившия министър без портфейл, както и бутафорните гостувания на висши държавни чиновници в именити чужди университети няма как да компенсират тази липса. И докато положението е на този хал, на емигрантите по несгода или по собствено решение не им остава нищо друго, освен да претеглят предимствата – относителни и абсолютни.

Статията в оригиналния layout и в *.pdf-формат.

Един коментар

Subscribe to comments with RSS.

  1. kr/iva said, on 03/03/2011 at 13:11

    един от изводите пак е: не се раждай циганин в българия. ако може, нали


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: