If men define situations as real, they are real in their consequences. – Thomas theorem

Handelsblatt за България и икономическата криза

Posted in Today by bendyourcircuit on 02/05/2011

В изданието си от 29-ти април Handelsblatt пише за България и последиците от световната финансова криза за страната. Според ежедневника нивото на бедност в България се е увеличило, доходът на глава от населението се е понижил за последните две години, а чуждите инвестици се бавят. Изданието цитира призива на премиера Бойко Борисов за повече пестеливост: „Никога през живота си не съм купувал картофи от магазина.“ Според Борисов българите, които изпитват финансови затруднения, трябва да първо да си помогнат сами и да започнат да садят картофи, ако е необходимо.

Според германския ежедневник в България вече се усещат последиците от разликата между обичайното за страната ниво на разтеж преди финансовата криза и сегашните темпове на икономическо развитие. Очакваните чужди инвестиции се бавят, строителният пазар продължава да е в криза, а безработицата се е увеличила драстично. Надежда дават отчетеното за изминалата година повишение на износа, а с това и общият икономически растеж от 0,2 процента. Дори това постижение обаче стои под въпрос, особено след като Чехия, Полша и Словакия регистрираха скок от средно три процента.

Изданието цитира Антон Михайлов, експерт за България от Виенския институт за международни икономически изследвания, който говори за „хаотичен мениджмънт във финансовата политика.“ Според него правителството няма ясна политическа линия и по този начин само увеличава хаоса в икономиката. Михайлов дава пример с акциза върху тютюна – вместо да увеличи вземанията, новият акциз де факто води до тяхното понижаване. Причината за това е, че все повече потребители купуват цигари на черно и по този начин избягват данъка.

В заключение Handelsblatt отбелязва усилията на правителството да се справи с икономическите проблеми. Новият тригодишен икономически план трябва да укрепи държавните финанси и да стимулира растежа. В средносрочен аспект планът трябва да спомогне и за покриването на критериите за присъединяване към еврозоната. За да стане това обаче, България трябва преди всичко да преодолее кризата в Гърция – една трета от всички активи на българския финансов пазар се държат от гръцки банки.

Статията в оригинал

Бойко Борисов в телевизионно интервю за цената на картофите

3 Коментари

Subscribe to comments with RSS.

  1. bronco said, on 03/05/2011 at 10:53

    съгласен съм с премиера. имам три балкона и мазе. сега обмислям трескаво кое е изложението подходящо за картофите и кое за доматито. обобщавам: трябва да си помогнеш сам. и само в краен случай – наготово.

  2. бай стамат said, on 08/05/2011 at 7:59

    Само една корекция — zoegern значи колебая се, а и това е подзаглавието в статията: „Фирмите се колебаят дали да инвестират“.

  3. Полезно, не съжалявам за последните 10 минути от деня ми, през които четох материала. Поздрави и успех и за напред :)


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: